Berichten & Blogs

Jaap Slager

Kan ik iets voor je doen?

Het is Pasen! Maar we worden opgeroepen niet het huis uit te gaan; geen mensen, scholen of zelfs kerken te bezoeken. Ik bespeur spanning bij iedereen, we hebben geen idee wat er komen gaat. Zorg over onze gezondheid en spanning bij ondernemers. Hoe flexibel zijn we met z’n allen?.

In hetzelfde schuitje
Eén ding staat vast in deze corona-tijd, met z’n allen gaan we het doen. We houden elkaar op afstand maar we zijn nog nooit zo dicht bij elkaar geweest. Want met egocentrisme gaat iedereen en ook jijzelf ten onder. En wat een bewondering voor de echte helden, de mensen die nu met gevaar voor eigen gezondheid zich inzetten voor de ander. Ik denk dat dat onze mate van geluk vergroot en iets van Gods koninkrijk uitstraalt in ons leven. Mensen zeggen dat je van het geloof niets mag, maar bijbelse geboden zijn adviezen voor een mooi leven. ‘Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld. De wet vindt zijn vervulling in de liefde’ (Rom. 13:8,10). ‘De hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf’ (Gal. 5:14).

Een toekomst vol van hoop
In de voorbereiding met ons Paasblad-redactieteam luisterden we naar een lied van Sela: ‘Een toekomst vol van hoop’ – niet wetende in wat voor crisis de wereld een paar weken later zou belanden. Terwijk ik dit schrijf is het Paasmagazine gevuld met verhalen. Net voordat Corona ons deel van de wereld besmette. Mooie, echte verhalen van mensen die ieder op hun manier de toekomst hoopvol tegemoet zien. Hoop en angst staan tegenover elkaar. En je leest dat hoop niet blindvaren is, maar juist reikhalzend uitzien naar. Hoop en vertrouwen gaan hand in hand als je leest hoe Marieke Psalm 23 citeert: ‘Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij.’ Of Abboud die alles achterliet wat hij had, en zegt: ‘Zijn hand zal mij leiden’.

Pasen
In de Bijbel lezen wij hoe Jezus de ander diende: onvermoeibaar en liefdevol. Geen taak was te zwaar, geen offer te groot. Dat is de boodschap van Pasen. Jezus die zichzelf helemaal geeft voor anderen. Dat zelfs de dood plaatsmaakt voor het Leven.
Ik sprak met een vriendin die uitzag naar een hoopvolle toekomst na dit leven en dat vond ik lastig. Misschien moet je eerst in een storm zitten om te snappen wat hopen is. Ik heb wel van dichtbij meegemaakt dat het leven je, beetje bij beetje, alles kan afnemen tot je bijna niets meer hebt. Maar voor mij persoonlijk is de hoop van het geloof niet alleen het uitzicht op Gods koninkrijk na dit leven. Ik geloof dat we nú al dat koninkrijk kunnen beleven en dat begint met de ander te dienen. Dat kun je niet uit jezelf, onzelfzuchtig dienen tot zelfs opoffering; dan moet je echt je eigen ik opzij zetten en uit geloof leven in plaats van uit angst.
Zullen we er voor gaan met z’n allen? Vrolijk Pasen!

Jaap Slager

Meer blogs lezen?