Berichten & Blogs

Tanja Haseloop-Amsing, Burgemeester

Hoop doet leven

Hoop doet leven en op hoop van zegen. Het zijn zo maar twee spreekwoorden die bij mij opkomen als u mij vraagt naar de betekenis van ‘hoop’. Door te blijven hopen blijf je positief, betrokken en enthousiast. Een mooi thema dus voor een Paasmagazine. Maar zeker ook toepasselijk in de bijzondere periode die we nu meemaken.

 Voor mij is hoop is iets heel bijzonders, heel belangrijks, maar ook iets ingewikkelds. Je kunt het niet vastpakken of weggeven. Het is een gevoel. En bij mij is dat gevoel er vaak; ook in heel kleine dingen. Hopen op mooi weer bijvoorbeeld, of hopen dat ik de wind mee heb op de fiets. Maar je kunt natuurlijk ook hopen op grotere zaken. Dat jijzelf of iemand waar je van houdt niet ziek wordt, of juist snel weer beter mag worden. Soms is hoop dan je laatste strohalm. Het houdt je op de been. 

Waar je op hoopt kan ook zorgen voor verbinding. Je kunt er met anderen over praten. In je familie, met vrienden, buren of in de kerk. Juist nu, nu we leven met maatregelen om het Coronavirus in te dammen, zien we hoe belangrijk het is om elkaar te kunnen ontmoeten. Een andere oude spreuk zegt: ‘je mist iets pas als het er niet meer is’. Dat ondervinden we in deze periode aan den lijve. Geen bijeenkomsten, geen kerkdiensten, ‘sociale onthouding’ om ervoor te zorgen dat het snel beter wordt. Noodzakelijke maatregelen die onze kwetsbare en oudere mensen beschermen, die ervoor zorgen dat we zo goed mogelijk deze tijd doorkomen. Maar die er tegelijkertijd voor zorgen dat we ons nog bewuster zijn van de waarde van dat menselijke contact. Dat we ons nog bewuster zijn van de waarde van samen zijn, van de waarde van het delen van hoop. En ik hoop, met u allen, dat we snel in rustiger vaarwater terecht komen en terugkrijgen wat we een tijd hebben moeten missen.

Terug naar die eerste twee spreekwoorden. Op hoop van zegen spreekt de hoop uit dat wat je wil bereiken ook echt gaat lukken. In de wetenschap dat je in het diepe springt. Zonder zekerheid, maar met vertrouwen, met het vertrouwen dat het goed gaat komen. En ook ‘hoop doet leven’ past heel goed bij de tijd die we nu meemaken. 

Tot slot; Ik hoop dat we, juist in deze tijd, elkaar kunnen helpen. Soms zijn kleine dingen van heel groot belang. Kijkt u alstublieft naar elkaar om; pas goed op elkaar en vooral ook op uzelf! 

 

Meer blogs lezen?