Berichten & Blogs

Jan Smit

Ondernemen in de coronacrisis

Ondernemers hebben het zwaar in de coronacrisis. Zeker is dat per sector verschillend, maar gemiddeld zijn het zware tijden. Het is heel fijn dat de overheid behoorlijk te hulp schiet door bij een omzetverlies van minimaal 20% de personeelskosten voor 90% te vergoeden, maar daar heb je als ondernemer zelf nog geen inkomen mee. In het uiterste geval kun je dan een beroep op de Gemeente doen voor een aanvulling in het levensonderhoud, maar dat is voor veel ondernemers een behoorlijke stap.

Toen Gerard van der Velde mij vroeg om een blog te schrijven voor www.kerkpleinwezep.nl stond ik eerst niet zo te trappelen. Ik heb wel mijn bedrijf in Wezep (KRC Van Elderen accountants aan de Rondweg), maar ik woon in Wapenveld met mijn gezin. Maar zoals we Gerard kennen had hij mijn argumenten snel ontkracht en ben ik toch achter de computer gaan zitten.
Kun je als ondernemer ook iets leren in zo’n crisisperiode? Naar mijn mening wel. Als ik in mijn eigen organisatie kijk hoeveel er nu begin mei via Microsoft Teams wordt vergaderd, dan had ik dat in februari niet kunnen dromen. Ik ben er van overtuigd dat deze digitale manier van overleggen doorgaat ook na de coronacrisis. Dat betekent als organisatie dat je de digitale mogelijkheden wel goed op orde moet hebben. Dat is aan de externe kant een goede en actuele website al of niet met webshop (afhankelijk van de branche) en prima bereikbaarheid per telefoon, e-mail en WhatsApp. En aan de interne kant een modern netwerk waar de medewerkers goed gebruik van maken en gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren (via beeld en geluid).

En wat doet de coronacrisis met mij persoonlijk? Ik vind het behoorlijk heftig. In mijn directe familiekring gelukkig nog geen ernstige ziektegevallen of erger. Maar in Heerde en Wapenveld zijn er al veel mensen overleden en dat hakt er wel in. Wat worden veel zaken dan betrekkelijk en blijven echt belangrijke zaken over. Voor mij is het geloof in Jezus Christus als opgestane Heere en Heiland een belangrijke zaak, ook een troostvolle zekerheid. Vanuit dat geloof voel ik mij gemotiveerd om iets van Zijn liefde door te geven in mijn omgang met anderen. Zoals de psalmist het verwoordt: ‘waar liefde woont gebiedt de Heer’ de zegen’.

Jan Smit

Meer blogs lezen?